Anavarza’da yapılan kazı çalışmalarında ikinci kez başsız bir heykel daha bulundu.
UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne giren ve 4 aralık 2014 tarihinde yeniden kazı çalışmalarının baÅŸladığı Anavarza Antik Kentinde saklı tarih gün yüzüne çıkmaya devam ediyor.
Kozan Dilekkaya Köyü bölgesinde bulunan Anavarza Antik Kent kazı çalışmalarında yeni bir heykel daha bulundu. Titizlikle sürdürülen çalışmalar sonucunda toprak altından çıkarılan heykel vinç yardımıyla yüzeye taşındı.
Antik kentteki kazı çalışmaları Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Fatih Gülşen’in gözetiminde sürüyor.
ANAVARZA’DA BULUNAN ESERLER ADANA’YA NEDEN TAŞINIYOR?
Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in 2013 yılında yaptığı proje doÄŸrultusunda Türkiye ve OrtadoÄŸu’nun en büyük müze kompleksini oluÅŸturma projesi kapsamında Adana’da, 68 bin 500 metrekare alana sahip Adana Yeni Müze Kompleksi kuruldu. Bu müzenin 12 bin 500 metrekarelik kısmı ise Arkeoloji ve Mozaik Müzesi bölümü olarak Mayıs ayı içerisinde törenle açıldı. Ä°ÅŸte bu proje kapsamında Anavarza Antik Kenti kazılarında çıkarılan tüm kültürel miraslar Kozan’da sergilenmek yerine, Adana’ya taşınıyor.
Anavarza’nın Tarihçesi
Adana’ya baÄŸlı Kozan ilçesinin 28 km. güneyinde bulunan Anavarza (Anazarbos/ Caesarea ad Anabarsum) Antik Kenti, bugünkü Dilekkaya Köyü sınırları içinde yer almaktadır. M.Ö. 1. yy.’da Romalılar, ele geçirdikleri Ceyhan havzasının idaresini Vassal kral olarak atadıkları Tarkondimotos’a bırakmışlardır. Roma döneminde giderek güçlenen ve M.S. 2. yy. sonlarında antik dünyanın dev kenti Tarsus ile Kilikya BirliÄŸinin liderliÄŸi için rekabet halinde olan Anavarza, bu tarihten itibaren Anadolu’nun en önemli metropollerinden biri haline gelmiÅŸtir. Anavarza, M.S.3. yüzyılda birçok askeri ayrıcalık elde ederek “Metropolis” unvanı ve aynı yüzyılın ortasına kadar da 3 kez “Neokoros”luk unvanını alır. Sonraki dönemlerde DoÄŸu Roma, Arap ve Ermeni hâkimiyetine giren Anavarza, 1375 yılında Memluklar tarafından alınmış ve bu dönemden sonra kentte büyük ölçekli bir yerleÅŸim olmamıştır.
Anavarza’da bulunan önemli kalıntılar arasında, 1500 metre uzunluÄŸunda 20 burçlu sur duvarı, sütunlu yol, hamam ve kilise, tiyatro, amfiteatr, stadyum, suyolları, kaya mezarları, M.S. 3. yy.’a ait deniz tanrıçası Thetys mozaiÄŸi, Kilikya Bölgesi’ndeki tek örnek olan 3 giriÅŸli zafer takı ve ovanın ortasında bir ada gibi yükselen tepe üzerindeki OrtaçaÄŸ kalesi yer almaktadır. Ä°mparator Nero döneminde Roma ordusunda görev yapan, yazmış olduÄŸu De Materia Medica isimli beÅŸ ciltlik eserin 18. yy.’a kadar bütün modern ülkelerin tıp fakültelerinde temel eserlerden biri olarak okutulan, dünyaca ünlü farmakolog Dioskurides’in Anavarzalı olması da kentin dünya bilim tarihine katkısı açısından dikkate deÄŸerdir.
29 Haziran 2017 15:49