Facebook ve Instagram ve WhatsApp’a erişim sorunu yaşanıyor… Facebook’a giren kullanıcılar “Üzgünüz bir şeyler ters gitti” uyarısı ile; Instagram da ise “Akış yenilenemedi” açıklaması ile karşılaşılıyor.
Dünyada milyonlarca kullanıcısı bulunan mesajlaşma uygulaması Whatsapp ile görsel içeriklerin paylaşıldığı Instagram ve Facebook uygulamasına saat 18.30 itibarıyla çöktü.
Mark Zuckerberg’e ait popüler sosyal medya siteleri Facebook ve Instagram’ın yanı sıra WhatsApp’a da erişim sağlanamıyor. Instagram açılmak istendiğinde “Akış yenilenemedi” uyarı alınıyor.
WhatsApp’ta mesajlar iletilemezken Facebook’ta ise “Üzgünüz bir şeyler ters gitti” hatası ile karşılaşılıyor.
İLK AÇIKLAMA GELDİ
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Sayan “Facebook ve Instagram servislerinde dünya genelinde erişim sorunu yaşanmakta olup, global kaynaklı sorundan ülkemizdeki kullanıcılar da kısmen etkilenmektedir” açıklamasında bulundu.
WHATSAPP’TAN İLK AÇIKLAMA
Yaşanan erişim sorunuyla ilgili WhatsApp’tan yapılan ilk açıklamada, “Bazı kişilerin şu anda WhatsApp ile ilgili sorunlar yaşadığının farkındayız. İşleri normale döndürmek için çalışıyoruz ve mümkün olan en kısa sürede güncelleyeceğiz. Sabrınız için teşekkürler!” denildi.
FACEBOOK’TAN AÇIKLAMA
Her üç sosyal medya platformunu da çatısında barındıran Facebook’un İletişim Direktörü Andy Stone, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Uygulamalarımız ve ürünlerimize erişimde bir sorun olduğunun farkındayız. Mümkün olan en kısa sürede her şeyin normale dönmesi için çalışıyoruz, verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz” ifadesini kullandı.
Stone, söz konusu uygulamalara hangi ülkelerde erişim sorunu yaşandığına ilişkin detay paylaşmadı.
INSTAGRAM: BİZİMLE KALIN
WhatsApp’ın ardından Instagram da erişim sorununa ilişkin Twitter’dan açıklama yaparak, “Instagram ve arkadaşlar şu anda biraz zor zamanlar geçiriyor, bizimle kalın” dedi.
E-DEVLET’TEN SIZINTI AÇIKLAMASI
Türkiye’nin dijital altyapılarına yönelik sızıntı iddialarına ilişkin “e-Devlet, e-Nabız, EBA ve ÖSYM bilişimleri gibi dijital altyapılarından veri sızıntısı iddiaları gerçeği yansıtmıyor” denildi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi e-Devlet Kapısı, resmi Twitter hesabından Türkiye’nin dijital altyapılarına yönelik veri sızıntısı iddiaları hakkında açıklama yaptı.
İddiaların gerçeği yansıtmadığı savunulan açıklamada, şöyle denildi:
“2-3 Ekim 2021 tarihlerinde Türkiye’nin e-Devlet, e-Nabız, EBA ve ÖSYM bilişim sistemleri gibi dijital altyapılarından veri sızıntısı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır.
Yapılan detaylı teknik kontrollerle kurumlarımıza ait dijital altyapılar ile ilişkili herhangi bir veri sızıntısı kaydına rastlanmamıştır.
Söz konusu iddialara temel teşkil eden verilerin, siber saldırganlar tarafından çok az sayıda bireysel hesaba yönelik oltalama ve zararlı yazılım saldırıları sonucu elde edildiği anlaşılmıştır.
Siber güvenliğin ana öznesi bireye yönelik alınabilecek tedbirler, ulusal siber güvenliğimizin temelini oluşturmaktadır.
Dijital mecraları kullanırken veri mahremiyeti ile parola ve cihaz güvenliği konularında bireyler tarafından alınacak önlemler, bu gibi olayların tekrar yaşanmaması konusunda en etkin koruma yöntemi olacaktır.
Bireylere yönelik siber güvenlik farkındalığı çalışmaları konusunda tüm kurumlarımız iş birliği içinde faaliyet yürütmektedir.”
APPSTORE, LINKEDIN VE GMAIL’DE DE SORUNLAR VAR
Facebook, Instagram ve WhatsApp’da erişim sorunu devam ederken, Twitter’da da sorun yaşanmaya başladı. Bazı kullanıcılar, “Yanlış bir şey oldu, tekrar yükleniyor” mesajıyla karşılaşıyor.
Aynı zamanda, Downdetector internet kullanıcıları, Linkedin ve Gmail’de de sorun yaşadıklarını bildirdi.
Bazı kullanıcılar AppStore’a da erişim sorunu yaşadıklarını bildirdi.
“1.5 MİLYARDAN FAZLA FACEBOOK KULLANICISININ KİŞİSEL BİLGİLERİ SATILIĞA ÇIKARILDI”
Privacy Affairs, 1.5 milyardan fazla Facebook kullanıcısının kişisel ve özel bilgilerinin popüler bir hacker forumunda satılmaya başlandığını aktardı.
Privacy Affair’de yer alan habere göre söz konusu olayın, şimdiye kadar Facebook tarihinde en büyük ve en önemli bilgi sızıntısı olduğu ifade edilirken, sızıntıların internet kullanıcıların ‘siber suçluları ve ilkesiz reklamcıları’ tarafından küresel çapta hedef alınmasına yol açacağı belirtildi.
Öte yandan, sızıntının, 500 milyon kullanıcının etkilendiği ve birkaç ay önce meydana gelen sızıntıyla bağlantısı olmadığı da tahmin ediliyor
5 Ekim 2021 00:24