Â
Cumhuriyet tarihinden beri su gitmeyen bölgelere su götüren ASKİ; şimdi de yıllardır el değmeyen dere ve göletleri temizleyip kullanışlı hale getiriyor.
BüyükÅŸehir yasası ve Ä°l Özel Ä°darelerinin dağılmasıyla birlikte Adana BüyükÅŸehir Belediyesi’nin sorumluluk alanına dahil edilen birçok dere ve gölet, 30.11.2015 tarih ve 372 sayılı Meclis Kararıyla Adana Su ve Kanalizasyon Ä°daresi (ASKÄ°) Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Bu devir iÅŸlemiyle birlikte kolları sıvayan ASKÄ° Çevre Koruma ve Kontrol Daire BaÅŸkanlığı Dereler Bakım ve Onarım Åžube Müdürlüğü ekipleri çok kısa zamanda yıllardır bakımı yapılmayan, ıslah edilmeyen dere ve göletleri temizleyerek bölge insanının kullanabileceÄŸi hale getirdi.
ASKÄ°’DEN TARIM VE HAYVANCILIK’A BÃœYÃœK DESTEK
ASKİ bu proje ile vatandaşların hayvansal içme suyu, sulama göletleri ve sulama suyu gibi birçok ihtiyacına cevap vermenin yanı sıra bölge halkının şehirlere göç etmesini de engelleyerek, yerinde tarım ve hayvancılık ile kalkınmasını da hedefliyor.
Özellikle tarımsal alanların ve faaliyetlerin azaldığı son yıllarda çiftçilerimize yeni istihdam alanı sağlayarak ve sulu tarımı da etkin hale getirerek hem ürün çeşitliliğini hem de verimi arttırmayı amaçlıyor.
ÇOK KISA ZAMANDA BÜYÜK İŞLER YAPILDI
2017 yılı içinde yapılan ve büyük baÅŸarı saÄŸlanan Dereler ve Göletler Projesiyle, Saimbeyli ve Tufanbeyli ilçelerimizde 7 tane ”Basınçlı Sulama Sistemi” hayata geçirilmiÅŸ oldu. Proje sonunda 10 bin dekar olan sulama alanı yaklaşık olarak 30 bin dekara ulaşıyor. Ayrıca bu projeden yaklaşık 1500 aile faydalanacak.
Karaisalı, Aladağ, Pozantı ve Saimbeyli ilçelerimizde hayata geçirilen 7 tane Yerüstü Sulaması Bakım Onarım Projesi ile de 9 bin dekar olan sulama alanı yaklaşık 40 bin dekara çıkarıldı. Bu projeden de 2 bin aile yararlanmış olacak.
Tufanbeyli ilçemizde de 1 tane hayvansal içme suyu ve sulama amaçlı göletin çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Proje sonunda 4 bini küçükbaş olmak üzere 5 bin hayvana içme suyu sağlanacak. Ayrıca yaklaşık 300 aile de bu projeden yararlanacak.
Pozantı ve Saimbeyli ilçelerinde ise elektrik kullanmadan kendi enerjisini üreten 2 tane türbin-pompa projesi ile bölgedeki sulama alanı yaklaşık 10 bin dekara ulaşacak ve bu projeden de yaklaşık 1000 aile faydalanacak.
OPRUKÇU: “ASKÄ° HEM ÅžEHÄ°RDE HEM KIRSALDA VATANDAÅžININ YANINDA”
ASKÄ° Genel Müdürü Hüseyin OPRUKÇU, ” Bugüne kadar BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanımız Sayın Hüseyin Sözlü Bey’in talimatlarıyla ciddi ve baÅŸarılı iÅŸlere imza attık. Cumhuriyet tarihinde su gitmeyen bölgelere su götürdük. Åžimdi de yıllardır el deÄŸmemiÅŸ, ıslah ve temizleme çalışmaları yapılmamış dere ve göletlerin ASKÄ°’ye devrolmasıyla birlikte, ekiplerimiz gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca bu proje ile bölge halkına da hem tarım hem de hayvansal alanda büyük katkı saÄŸlıyoruz. Biz hizmet etmek için geldik; ÅŸehir merkezi ya da kırsal fark etmez. Her zaman vatandaşımızın yanındayız.” dedi.
18 Haziran 2017 14:50