Kozan’da yaÅŸanan depremde binalarımız yıkılsaydı, arama-kurtarma ekiplerimizin sayısı buna yeterli mi? Afet müdahale planımız var mı? Koordinasyon için kamu-kurumlarımız yeterli mi? Akom Kozan’da yeterli personelle çalışıyor mu?
İlçemiz Kozan orman yangınları, sel ve deprem gibi afetlerin sık yaşandığı bir şehir oldu. Özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş ve 25 Temmuz Minnetli depremlerinden sonra Kozan ilk 72 saat ve sonrası için hazır mı?
Deprem bölgesindeki bir şehrin ilk 72 saat kendine yetebilecek kapasitede olması çok önemli. Çünkü büyük ve geniş alanları etkileyen depremlerde profesyonel arama-kurtarma ve yardımlar ancak 72 saat içerinde gelmektedir.
Şehrimizin depremselliği, yapı stoğu, imar planlaması, arama-kurtarma ekipleri, afet müdahale planı, koordinasyonu, toplanma alanlarının yeterliliği gibi hazırlıklar var mı?
Dün gerçekleşen depremde binalarımız yıkılsaydı, arama-kurtarma ekiplerimizin sayısı buna yeterli mi? Afet müdahale planımız var mı? koordinasyon için kamu-kurumlarımız yeterli mi? toplanma alanlarımız yeterli mi? Yardımlar için depolama alanlarımız var mı? gibi soruları kendimize sormalıyız.
Daha sonra depremle ilgili imar planımızda önlemler için nasıl bir hazırlık yapıldı veya yapılacak sorularını da sormamız gereklidir. Şuana kadar bildiğimiz ilçemizde (Afet ve Koordinasyon Merkezi) AKOM’un kurulduğudur.
Akom Kozan’da kurulduÄŸundaki tanıtımda sadece 1 kiÅŸinin çalıştığı personelinin olmadığı, elinde yeteri kadar malzemenin olmadığı, hazırda olan bir aracının olmadığını gördük.
Bu güne kadar bu eksiklikler tamamlandı mı? İtfaiye, Büyükşehir Belediyesi, Kozan Belediyesi ve diğer Kamu-Kurumlarının depremde arama-kurtarma eğitimi almış personeli var mı? enkazlar için müdahale edecek malzemesi var mı? Bu iş sadece belediyelerin işi değildir. Diğer kamu-kurumları, STK ve aile olarak hazır mıyız? Aile olarak deprem planımız var mı? Belediyelere, kamu-kurumlarına, STKlara ve kendimize bu soruları sormalı ve coğrafyamızın bir gerçeği olan depreme bu günden hazır olmalıyız.
13 AÄŸustos 2024 19:58